mısırlı pilav - Yanık Tencere

9

Şubat
2012

mısırlı pilav

Yazar: hiko  |  Kategori: Pilavlar  |  Yorum: Yok   |  3.198 Kişi Tarafından

Pirinç pilavını yapması zordur. Suyunu fazla koyarsınız çekmez, iki dakikalığına ancelina ablam ne yapmış diye kara kutuya dalarsınız pirinçler kararır, çok karıştırırsınız lapalaşır. Uyuz eder insanı. Ama birde tereyağlı ve tam kıvamında tane tane bir pilav yaptınız mı işte o zaman köşe oluverirsiniz mutluluktan. Ben uzun süre köşelerim olmadan devam ettim evliliğime. Sonra baktım olacak gibi değil, bulyonu dahil ettim pilavın içerisine. İşte o zaman köşelerim çıkmaya başladı. Tabi güzel bir pilava ulaşana dek sürekli hatalar yapıp durdum. Ama şimdilerde pilavım oldukça ünlendi ayıptır yazması. Benim yeğenler hep hiko abla bize pilav yap iyimi diyorlar. Bende koltuklarım kabarmış bir halde kapılardan sığmaya çalışıyorum. Pilavı yaparken süper bir ölçüm var. Bildiğimiz klasik su bardağı dolu pirinç iki kişiye yetiyor. Ama kişi sayısı fazlalaştıkça bu miktarı azaltıyorum. Çünkü diğer yemeklerden sona kalan pilava pek yer kalmayabiliyor.

1 su bardağı pirinç

kaynamış tavuk suyu

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay bardağı haşlanmış mısır

tuz

Pilavı yapmaya başlamadan önce pirincimizi süzgeç içerisinde bol su ile yıkayıp kenarda bekletiyoruz. Tüm suyunun süzülmesi gerekli değil. Ben pirinci yıkama işini çoğu zaman tencereye tereyağını attığım zaman başlıyorum. Tabi böyle olunca da tereyağını yakmamak için eksta hızlı olmam gerekiyor. Yani neymiş;  “hocanın dediğini yap, yaptığını yapma.”Siz pirinç yıkama işini dolaptan tencereyi ocağa bıraktığınız anın hemen sonrasında başlayın. Sonra ocağı yakın falan filan…

Falan filanlı kısım şöyle devam ediyor: Pilavı yapacağımız tenceremizi ısıtıyoruz. Tencere ısınınca, içine 1 yemek kaşığı tereyağını atıyoruz. Çıkan coss sesinden ürkmenize gerek yok. Tereyağı erir erimez pirincimizi içine atıyor ve sürekli karıştırarak bir dakika kadar kavuruyoruz. Pirincin üzerindeki renk değişimini fark ettiğimizde, ocağın en küçük tarafında ateşin altını iyice kısıyoruz. Kaynar haldeki tavuk suyunu pirincin üzerine yavaş yavaş döküyoruz. Burada ki ölçü 1 kere kaşıkla çevirip bıraktığımız pirincin, 1 parmak yukarısına kadar kaynamış tavuk suyu doldurmak olacak. Pirincin tuzunu zevkimize göre ayarlıyor ve ardından tencerenin kapağını kapatarak pilavın pişmesini bekliyoruz.

Pilav suyunu tamamen çekip pirinçler şiştiğinde ocağın altını kapatıyor ve tencerenin altına temiz bir mutfak bezi sererek pilavı demlenmeye bırakıyoruz. Beş dakika kadar demlenen pilavı servis ederken kasenin dibine mısır tanelerini döküyor sonra bir kaşık yardımıyla bastırarak pilavı kaseye dolduruyoruz. Servis tabağını bir elimizdeki kasenin hemen üzerine kapatıp elimizi kaseden kaldırmadan ters çeviriyoruz. Ve işte hazır. Afiyet olsun nur topu gibi bir pilavımız oldu.

 

yorumlar:

Hiç Yorum Yapılmamış!

yorum yapmak ister misin?

© Tüm Hakları Saklıdır - Yanık Tencere
Yazılar kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Taş oluverirsiniz sonra, demedi demeyin.