29
Temmuz
2012
Pamuk annemler, ablamlarla birlikte iki gün önce bize iftara geldiler. Tembel tenekenin teki olduğum için (biraz da el çabukluğuma fazla güvenmekten) bir gün önceden hiçbir hazırlık yapmadım. Bu yüzden kolay ama lezzetli yemekler yapmayı tercih ettim. İş çıkışı eve döndüğümde hemen mutfağa yollandım. Başladım mönü için hazırlık yapmaya;
Kara dutlu mini tart
tavuklu tarhana çorbası
kuzu etli sebze güveç
çoban salata ve
sarımsaklı havuç hazırladım.
Tariflerin çoğu burada yok. Zamanla hepsini ekleyeceğim. İçlerinde özellikle mini tartları yazabilmek isterdim ama fotoğraflarını çekmeye fırsat bulamadan hepsi midelerimize yerleştiler. Bu yüzden oldukça üzgünüm. Sebze güvecin en üstüne domatesleri yerleştirmeden önce fotoğraf çektim. İkinci fotoğrafı ise tabağımdaki güveci olay mahallinden uzaklaştırarak çekebildim. Yoksa o da diğer her şey gibi mideme iniverecekti.
yarım kilo kuzu kuşbaşı
“Carteeeel bir numara” yaparken kullandığımız “C” harfinin içini dolduracak kadar taze fasulye
1 topan patlıcan
3 orta boy patates
1 büyük soğan
1 büyük domates
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
2 yeşil köylü biberi
2 diş sarımsak
zeytinyağı
tuz
1 tatlı kaşığı kekik
Kuşbaşı etlerin fazlalık yağlarını temizliyoruz. Bu sayede yemeğimizin üzerinde koca bir yağ tabakası oluşmasını önlemiş olacağız. Bu da benim gibi tatilini Eylül ayına erteleyen zavallıcıkların kilo almadıklarını zannetmelerine sebep olacak.İyi bişey yapacağız yani. Vallaha bak. Fazla yağlardan kurtulduğumuza göre soğanları yarım ay şeklinde doğrayıp çok az zeytinyağında kuzu etleriyle beraber kavuruyoruz. Bir kaşık biber salçasınıda ekleyip çok az daha kavurduktan sonra 1 su bardağı suyu katarak karışımı kenarı alıyoruz.
Sırsız güveç tenceremizin en dibine kare doğradığımız patlıcanları, ikinci katına üçe böldüğümüz taze fasulyeleri ve son katına da yine kare doğradığımız patateslerimizi yerleştiriyoruz.Etli karışımı en üste döktükten sonra. 1 tatlı kaşığı dağ kekiğini en üste serpiştiriyoruz. Sarımsağı minik minik doğrayıp etlerin üstüne döküyor ve bu sayede piştikten sonra enfes bir aromaya sahip olmalarını sağlıyoruz. Son olarak domatesleri küp küp doğrayarak son katı oluşturuyor ve en üste iri doğradığımız yeşil biberleri ekleyerek Güvece kat çıkma işini bitiriyoruz.Dilediğimiz kadar tuz ekleyip 250ºC fırında bir saat pişmeye bırakıyoruz.
Domatesler eriyip etler piştiğinde güveç hazır olmuş demektir. Bu olmadan önce içindekileri karıştırmamaya dikkat ediyoruz. Yoksa sebzeler parçalanabilir. Afiyet bal şeker olsun. Bereketli Ramazan sofraları diliyorum herkese.
yorumlar:
yorum yapmak ister misin?