10
Mart
2013
Neşeli bir pazar günüden herkese merhaba. Bugün size şeker suratlımın çok sevdiği bir başka tarifi paylaşacağım. Yazın taze bezelyelerinden yapabileceğiniz bu kolay tarifi kışın dondurucularımızda bekleyen bezelyelerden de yapabilirsiniz. Şahsen ben pamuk annemin bana kış için vermiş olduğu dondurulmuş olanlarını kullandım.
Hamile olunca aldığınız besinlere daha bir dikkat etmeniz gerekiyor. Google amcamın ve çevremdeki herkesin dediğine göre bulgur folik asit ihtiyacını giderebilecek derecede önemli bir bakliyatmış. Hatta o kadar ki hamileliğin ilk aylarında Amerikalı doktorlar folik asit kullanımı yerine hergün bulgur yenmesini tavsiye ediyorlarmış.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram, bulgurun pişirildikten sonra kurutulmuş tek ürün olduğunu ve aflatoksin bulundurmadığını söylemiş, ardından da eklemiş.
”Bir kadın hamile olduğu zaman bebeğin beyin gelişimi için doktorlar folik asit ilaçları veriyor, bu ilaçlar çocuğun beynini geliştiriyor. Fakat Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyorlar. Diyorlar ki ‘hamileyseniz ilk 3 ay içerisinde bulgur yediğiniz zaman folik asidi ilaçtan değil direkt olarak bulgurdan alabilirsiniz. O açıdan bulgur önemli”
Bayram beyin söyledikleri bilimsel gerçeklere dayansa da ben hamileliğimin ilk üç ayında folik asit kullandım. Ama bulgur pilavınıda yememezlik etmedim. Her hafta yemedim evet ama iki haftada bir düzenli olarak tükettim. Bu bilimselliği bir kenara bırakıp tarifime dönüyorum.
2 Su bardağı kadar bezelye.
2 Su bardağı bulgur.
1 orta boy patates
1 büyük kuru soğan.
2 çorba kaşığı kadar tereyağı
1 tatlı kaşığı kadar kuru nane.
2 tane sivri biber.
3 su bardağı kadar ılık su
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
tuz, öğütülmüş karabiber
Ön hazırlık olarak soğanları temizliyor ve küp küp doğruyoruz. Patatesleri de soyup küçük küpler halinde doğradıktan sonra, Bulguru yıkayıp bi kenarda sularının süzülmesi için bekletiyoruz. Soğanı ayıklayıp küp küp doğruyoruz.Biberi ufak ufak doğrayıp kenarda bekletiyoruz. Her türlü doğrama kesme biçme işini tamamladığımıza göre pilavımızı yapmaya başlayabiliriz.
Tereyağını tencerede eritip soğanları ve biberi pembeleşinceye kadar çeviriyoruz. Bu kısımda çıkan kokuya bayılıyorum. Soğan tereyağıyla güzel. Aslında tereyağıyla herşey güzel. Pembeleşen soğanların üzerine salçaları döküyor birbirinden ayrılmaya başladıkları zaman 3 bardak suyu, bezelyeleri ve patatesi ekliyor kapağını kapatıp sebzelerin pişmesini bekliyoruz. Salçalı su kaynadığında sebzeler de pişmeye başlamış demektir. Bu kısımda 2 bardak bulguru, tuzu ve öğütülmüş biberi ekliyor ocağın en düşün ateşinde bulgur suyu çekene kadar pişmeye bırakıyoruz. Bulgur suyu çektiğinde ocağın altını kapatıyor, tencerenin üzerine kuru ve temiz bir bez yayarak 5 dk demlenmeye bırakıyoruz. Afiyet olsun şimdiden.
yorumlar:
yorum yapmak ister misin?
Fatma Damyan
Mar 15, 2013Canım öncelikle tebrik ediyorum. Çok sevindim :)))
Sağlıkla yavrunu kucağına almanı diliyorum canım. Ben de bulgur pilavını bolca tüketmiştim hamileliğim süresince. Zaten öncesinde yiyordum çok da seviyorum :)))) Evet doktorum bana da folik asit haplarından vermişti, kullanmıştım…
Ellerine sağlık canım. Pilav çok lezzetli görünüyor:)))
Sevgiler…