frambuazlı güllaç - Yanık Tencere

14

Ağustos
2011

frambuazlı güllaç

Yazar: hiko  |  Kategori: Tatlılar  |  Yorum: Yok   |  3.220 Kişi Tarafından

Hayatımda hiç güllaç yememiştim. Yani gazete sayfalarının arasında sıkışıp kalmış özsütün frambuazlı güllaç reklamını görene kadar. Öyle tatlı öyle sütlü bakıyordu ki bu güzelliğe kanmamak mümkün değildi. Uzun süre aklımda tuttum görüntüsünü. Arasındaki frambuazlı sosun nasıl yapıldığıyla ilgili çeşitli olasılıklar düşündüm. En sonunda  bu tatlıyı yaptığımda da birazcık hataya düştüğümü farkettim. Çünkü güllaç öyle pasta gibi kalın olmamalıymış. İncecik ve bulut gibi olması gerekiyormuş.

Wikide okuduğuma göre; Osmanlı’da halk mısır nişastasından yufka açıp stoklar,  havayla temas halinde olduğu için kuruyan bu yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yerlermiş. Zamanla içine gülsuyunun da eklenmesiyle ortaya “güllü aş” ismi verilen tatlı oluşmuş ve (tıpkı “sütlü aş”ın “sütlaç”a dönüşmesi gibi) ismi “güllaç” olmuş. Şekerle kaynatılan sütün ılındıktan sonra beyaz yapraklar üzerine teker teker dökülmesi ve orta katına ceviz, badem, fındık gibi yemişler yerleştirilmesiyle bildiğimiz güllaç tatlısı ortaya çıkıyormuş. Gülsuyu değilse de nar ilave edilmesi bir Osmanlı geleneği olarak devam ediyormuş. Uzman abilerimizde içerdiği protein, B ve E vitaminleri nedeniyle güllacın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, bu vitaminlerin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğunu, oruçtan ötürü düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı olduğunu ifade ediyorlarmışş. E ne diyelim o zaman . hiko usulü frambuazlı güllaç yapalım;

1 paket güllaç yaprağı

3 litre süt

1 kg şeker

1 bardak frambuaz

1 paket orman meyveli sos

1 çay fincanı su

Derün bir kapta sütü ve şeke kaynatıyor süt artık el yakmaz bir hal alınca büyükçe bir tapsinin içine boca edip her güllaç yaprağını bu tepside güzelce sütlüyoruz. Borcamın içine parlak kısmı üstte olacak şekilde yerleştiriyoruz. Paketteki güllacın yarısı kadarını sütleyip borcama yerleştirdikten sonra sütün iki bardak kadarını borcama döküp dolaba kaldırıyoruz. Güllaç yaprakları sütü içine çekerken biz orman meyveli sosumuzu paketin arkasında görülen tarifine göre hazırlıyoruz. Üzerine rondodan geçirdiğimiz frambuazları ve 1 çay fincanı suyu ekliyoruz. Sosumuz hazır olduğunda borcamın içine boca ediyor ve güllaç yapraklarının her tarafına eşit dağılmasını sağlıyoruz. Kalan sütümüz tüm bu işlemler sonunda biraz soğumuş olmalı. Onu ısıtıyor ve meyveli sosun üzerine sütleyerek yerleştirmeye devam ediyoruz. Yapraklar bittiğinde kalan tüm sütü borcama döküyor, tatlıyı soğuması için buzdolabına koyuyoruz. Servise hazır hale getirmek için tane frambuaz ve fımdık kırığıyla sunum yapıyoruz. Hadi bakalım afiyet olsun.

 

yorumlar:

Hiç Yorum Yapılmamış!

yorum yapmak ister misin?

© Tüm Hakları Saklıdır - Yanık Tencere
Yazılar kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Taş oluverirsiniz sonra, demedi demeyin.