26
Mart
2012
Müdehher ablamın marifetli ellerinden çıkan yemeklerden daha öncede paylaşımlar yapmıştım. Ama bu içlerinde en güzel olanı. Malumunuz hamsinin ve bilimum diğer tüm denizde yüzen yada yürüyüşe çıkmış canlıların içlerini temizleyemediğim için benim bu tarifi yapabilmem imkansız. Anca biri yapacakta ben mideme indireceğim. Ömrümde yediğim ilk hamsili pilav bu, ikincisini yeniden yiyebilmek istiyorsam ya müdehher ablama rica edeceğim yada hamsinin kılçıklarını temizleterek kendim yapmayı deneyeceğim. Eminim bu yazıyı okuyan birçok maharetli el, hamsi ayıklamakta da ne var? diyecek. İç pilavını hazırlaması oldukça kolay, fakat balığı temizlemesi zahmetli hanımlar, beyler . İncecik 1 kilo balık nasıl ayıklanır ki?
İzmir – Trabzon Şehirlerarası yolculuk sırasında, hemen şoförün arkasında oturan Temel, şoföre seslenmiş:
– “Kaptan, haçan sekiz saattur yol aliyruk, habu teyp da devamli çalayi. Kafamuz şişti da…”
Şoför nazik:
– “İsterseniz kapatabilirim Beyefendi?”
Temel’den tam beklenen bir başka öneri gelmiş:
– “Yok kapatma… Bi boş kaset koy da kafamuzi dinleyruk…”
1 kg içi temizlenmiş, kılçıkları ayıklanmış hamsi
3 su bardağı pirinç
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı kaşığı fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı tereyağı
1 demet maydanoz
tuz
Tereyağını eritip tencerede biraz kızdırıyoruz. Soğanları küp küp doğrayıp şeffaflaşmaya başladıklarında pirinci ekleyerek kavuruyor sonrasında fıstığını ekliyoruz. Tüm malzemeler kavulduğunda, pirinçte şaffaflaşmaya başladığında , kaynamış suyu, tuzunu ekliyor ve en kısık ateşte demlenmeye bırakıyoruz. Ablam kuş üzümünü iç pilav piştikten sonra katıyor. Çünkü kuş üzümü pişerken pilavın rengini kahverengiye çeviriyormuş. Pilavımız demlendiğinde ılımaya bırakıyor. Ilıdığında içine maydonozları ve kuş üzümünü katıyoruz.
Şimdi sıra geldi balıkları fırın kabına yerleştirmeye. Daha önce laminant parke döşediyseniz şanslısınız çünkü bu iş tam size göre. Yok benim gibi beceriksizseniz yandınız. Dua edin de sizin yerinize bu işi yapabilecek başka bir maharetli el bulunsun. Şimdi balıkların parlak kısımları dışarıda kalacak şekilde fırın kabına yerleştiriyoruz. Bu arada hamsinin dışını mısır unuyla bulamayı ve fırın kabını tereyağıyla yağlamayı unutmuyoruz. Fırın kabımız çok geniş kenarlı olmamalı ve hamsileri dizerken öncelikle köşelerden başlanmalı.
Hamsileri fırın kabının dışına da taşacak şekilde dizdikten sonra iç pilavı ekliyoruz. Sonrasında üst kısımlara da hamsiyi dizip 180° C fırında hamsilerin üzeri kızarana dek pişiriyoruz. İşte karşınızda laminant gibi döşenmiş enfes hamsili pilav.
yorumlar:
yorum yapmak ister misin?
mine tozanlıoğlu
Mar 27, 2012ah annem ne zamandır yap diyordu bir türlü kısmet olmadı hazır dolapta dondurulmuş hamsi varken yapmalı nefis gözüküyor bu arada
hiko
Mar 27, 2012ustası müdehher ablam olunca. her işi böyle enfes görünüyor. Fotoğraflardan daha güzeldi ama ben pek beceremiyorum layıkıyla çekmeyi. Beğenmenize çok sevindim.