24
Kasım
2014
Geçen hafta 7. İzmir yemek bloğu yazarları toplantısı yapıldı. Ben de Balyanak ile katıldım toplantıya. Katılmak ki ne katılmak, minik hanımın peşinde döndüm durdum. Kucaktan kucağa sevilip mıncıklanmadığı vakitlerde toplantı salonunun mutfağına bile girmeyi başardı kendisi. Şefler tabi bayıla bayıla bir hal oldular. Bizim hanımda etrafa boncuk dağıttı durdu. Bize kudurdu, millete güldü minik kuzu. Sandalye tepelerinde, masa diplerinde dolandı durdu. Bende takibi bir an olsun bırakmadım. Sanırım bu yüzden benim için oldukça yorucu geçti toplantı. Bu seneki en süper ötesi sürpriz, Yunus Emre Akkor şefin aramızda oluşuydu. Düşünün bir taaa İstanbul’dan bizimle deneyimlerini paylaşmak ve aramızda olmak için kalkıp gelmiş.
İyi ki gelmiş, onun sayesinde blog yazarlığının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlama imkanı buldum. Memleketler tarihleriyle yaşar, tarihler de mutfakta başlar dedi şefimiz. Gelecek nesillere aktarabilmek adına yazdığımız her yazı önemliydi bu yüzden. Atalarımızdan kalma yemeklere bloglarımızda daha fala yer vermemizi istedi. Osmanlı mutfağın da sanılanın aksine ucuz ve yapımı kolay yemeklerin de bulunduğunu, ve hatta bunların padişahlarca çok sevildiğini söyledi. Oysa Osmanlı mutfağı denildiğinde aklıma her zaman yapılışı büyük ustalık gerektiren bol malzemeli, nedense hep bol yağlı ve zorlu yemekler gelmişti şimdiye kadar. Düşünün bir, en iyi soğanlı yumurtayı yapanlar ödüllendiriliyormuş Saray mutfağında. Soğanlı yumurta yahu. Ben Süleymanın kuzu çevirmeli yumurta yediğini hayal etmiştim hep. ( Muhteşem yüzyıl izlemediğimden olabilir )
Madem söz Osmanlı mutfağından açıldı, e Yunus şefim de mutlaka yapın dedi. O zaman Fatih Sultan Mehmet Hanın en sevdiği yemek olan Kırma Tavuk Kebabı vakti geldi demektir. Saray mutfağının gizli tariflerinden ve sadece padişah için pişen bir yemekmiş üstelik yapmayı bilen yalnızca bir iki şef varmış. Ben şeker surat için geçtim ocak başına, siz de gönlünüzün Fatih’i için geçin.
Tarifi hiç değiştirmeden Yunus Emre Akkor tarifiyle olduğu gibi yayınlıyorum. Ama belirtmem gerek ben arnavut biberi yerine kırmızı biber ve bütün tavuk yerine, tavuk pirzola ve göğüs eti kullandım.
yorumlar:
yorum yapmak ister misin?